21
Jou

Olemme saaneet lahjan

Suomalainen tulee harvoin ajatelleeksi, ettei lukutaito ole itsestäänselvyys. Lukuopetus on ollut maassamme systemaattista jo 1600-luvun lopulta asti. Jos ei osannut Katekismusta, ei ollut asiaa ehtoolliselle, joka taas oli edellytys naimisiinpääsylle. Lukutaitoa kontrolloitiin vuosittaisilla kinkereillä, ja vaadittujen asioiden osaaminen merkittiin kirkonkirjoihin.

Tänä päivänä voimme ylpeillä sillä, että suomalaiset nuoret ovat Pisa-tutkimuksen mukaan maailman parhaita lukijoita.

Sierra Leonessa asiat eivät ole yhtä hyvin. Maa on inhimillisen kehityksen indeksillä mitaten maailman kolmanneksi köyhin valtio. Yli kymmenvuotisen sisällissodan aikana Sierra Leoneen on syntynyt kokonainen sukupolvi, joka ei ole koskaan käynyt koulua. Vain kolmannes sierraleonelaisista osaa lukea.

Suomen Pakolaisavun Parempi Lahja auttaa sodan ja kriisien runtelemien maiden ihmisiä uuteen alkuun. Lukutaitoryhmässä opiskelijat oppivat luku- ja laskutaidon lisäksi monia muita hyödyllisiä asioita — he saavat tietoa muun muassa terveydenhuollosta, kestävistä viljelytavoista, ravitsemuksesta ja rahankäytöstä. Myös demokraattista päätöksentekoa ja väkivallatonta kommunikaatiota harjoitellaan.

Me olemme saaneet arvokkaan lahjan. Nyt on aika antaa se eteenpäin. Voit seurata pakettimme avaamista täällä.

Hyvää uutta vuotta!

Sierra Leonessa Bandajuman pakolaisleirillä opettaja pyysi lukutaitoryhmän jäseniä kirjoittamaan maahan piirtämäänsä oppimisukkoon, miten kurssi on heidän elämäänsä muuttanut. Mahassa näkyi uusi työpaikka, päässä ajantaju ja rohkeus julkisilla paikoilla puhumiseen. Kuva: Outi Perähuhta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Kommentit (0)