Aihe: Ympäristö

07
Tam

Ilmastosovusta ei hyödy kukaan

Pariisin ilmastoneuvottelun alla ja niiden aikana suomalaislobbarit olivat toiveikkaita. Tulossa olisi aiempaa kattavampi ja sitovampi sopimus Suomen tavoitteiden mukaan.

Kun odotuksia huomattavasti kunnianhimoisempi sopimus syntyi ja vieläpä etuajassa, heräsi epäluulo. Kyseessä täytyy olla luonnos. Noudattaako tätä kukaan? Eihän tämä voi kestää.

Alkuhämmennyksen jälkeen osattiin vähän iloitakin. Ylen tv-uutisissa yritettiin puhua talouskasvusta ja kymmenistä tuhansista uusista työpaikoista.

Tutumpi asenne palasi pian. Bensan hinta nousee, sähkö kallistuu, asumiskulut kasvavat. Paljonko tämä maksaa, mitä kaikkea meidän on pakko tehdä.

Ehkä pitäisi kysyä, mitä saamme tehdä toisin? Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan neuvottelutulos on suuri tilaisuus suomalaisyrityksille. Kuluttajasta tulee kuningas, joka voi kilpailuttaa uusia energiapalveluja digitaalisilla sovelluksilla.

Ei ilmastonmuutoksen torjuminen ole pelkästään lämpöpumppuja, tuulivoimaa ja aurinkosähköä. Se on digitaalista kehitystä, pieniä arkipäiväisiä asioita, joita tehdään entistä tehokkaammin.

Toimitaan ketterästi, pidetään palaveri verkossa ja vähennetään ruuhkassa matelemista. Kun tuottavuus nousee, energiaa kuluu vähemmän.

Ilmastonmuutos on mahdollisuus
jokaiselle digitalistille.

Sitran teettämän selvityksen mukaan hiilineutraalius avaa suomalaisyrityksille jopa 6000 miljardin euron markkinat. Mukana on paljon älyä: älykkäitä kaupunkeja, älykästä liikennettä ja infraa.

Lupaukset eivät riitä, mutta Pariisin esimerkki on rohkaiseva. Jos YK:n kaltainen ristiriitainen, 195 valtion mammutti kykenee muutokseen, siihen pystyvät myös jähmeimmät suomalaiset dinosaurukset.

Edelläkävijät menestyvät paremmin kuin sopeutujat, ja parhaimmat hyödyntävät tilaisuuden myös viestinnässään.


Kirjoitus on julkaistu Digitalist Network -mediapalvelussa.

 

 

Kommentit (0)
14
Tam

Opas lähienergiaan

Suomessa on yhä puoli miljoonaa suorasähkölämmitteistä ja neljännesmiljoona öljylämmitteistä taloa. Saneerattavaa riittää, varsinkin jos  energiantuotannon ilmastotavoitteet aiotaan täyttää (uusiutuvaa 38% vuonna 2020).

Tähän haasteeseen vastaa Lähienergian valintopas, joka esittelee yleisimmät uusiutuvan energian vaihtoehdot ominaispiirteineen. Mukana ovat ilmalämpö-, ilma-vesilämpö- ja maalämpöpumput sekä aurinkolämpöä ja -sähköä tuottavat ratkaisut. Hybridijärjestelmä perustuu myös hyvään varaajaan.

Kaukomarkkinoiden opas auttaa remontoijaa ja rakentajaa valitsemaan itselleen sopivan ratkaisun. Energialähteiden ominaispiirteet on kuvattu selkeästi, ja niiden vahvuudet ja heikkoudet on kiteytetty plussiksi ja miinuksiksi. Periaatepiirroksista ja esimerkkilaskelmista koottu infografiikka havainnollistaa tietoa.

Eliaksen suunnittelema Lähienergian valintaopas on esimerkki sisältömarkkinoinnista, joka kokoaa yrityksen asiantuntemuksen kuluttajan hyödyksi. Lukijaa ei rasiteta desimaaleilla ja mallikohtaisilla nippelitiedoilla, vaan pyritään antamaan realistinen kokonaiskuva vaihtoehdoista ja niiden eduista.

valintaopas2

Valintaopasta saa valtuutetuilta Lähienergiaa-asentajilta, jälleenmyyjiltä ja verkosta.

 

Kommentit (0)
18
Lok

Hidas toimittaja voittaa

Vielä vähäsen historiallisesta uutispäivästä. Journalismi on viikon sisään ehditty jo julistaa kuolleeksi ja herättää nauruherätyksellä henkiin. Hervoton toimittajien mokailuketju löytyy Twitteristä aihetunnuksella #Nazisintaistelu tai koosteena Näin toimittajat mokailevat.

No mutta. Unohdetaan toviksi klikin kiilto silmissä otsikoidut nettiuutiset ja kakkahädässä tehdyt käännösjutut. Hötkyilevän pikajournalismin keskellä on hyvä muistaa, että vielä on intohimoisia ja ahkeria toimittajia, jotka hanakasti tarttuvat aiheeseensa ja rutistavat siitä tyylillä kaiken irti.

Vaikka vuotta on vielä jäljellä, uskaltanen listata kolme hienointa saavutusta hitaan journalismin saralla vuonna 2012.

3) Talvivaara-saaga

Syksyllä 2010 Suomen Luonnon toimittaja Juha Kauppinen kirjoitti virkavapaallaan Apu-lehteen jutun Talvivaaran kaivoksen ympäristöongelmista. Vielä tuolloin kaivoksesta hekumoitiin pohjoisen vaurauden pelastajana, mutta kahden vuoden aikana Kauppisen asiantuntevat ja tolkulla kirjoitetut artikkelit Suomen Luonto -lehteen ovat vapauttaneet tärkeän keskustelun ja aiheuttaneet tarpeellista kränää Kainuun ympäristöasioiden puolesta. Rohkeaa ja tehokasta faktat tiskiin -journalismia!

Juha Kauppisen oma tiivistelmä Talvivaara-uutisoinnista Journalistin sivuilla.
Kauppinen twiittaa tunnuksella @luontomies


2) Kesä Oslossa

Utøyan tapahtumien ajattelu herättää minussa vieläkin samanaikaista inhoa, kuvotusta, raivoa, halveksuntaa ja hämmästystä. Helsingin Sanomien Skandinavian-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen vietti kesänsä Oslon käräjäoikeudessa seuraten Utøyan joukkosurmaajan oikeudenkäyntiä. Arvostan sitä, että Kauhanen pystyi viettämään yhden kesän elämästään samassa tilassa maailmankaikkeuden vastenmielisimmän hahmon kanssa pysyen järjissään ja vieläpä kirjoitti aiheesta asiallisia raportteja sekä lehteen että verkkoon.

Kauhanen twiittaa tunnuksella @AL_Kauhanen


1) Etiopia opetti

Ruotsalaistoimittaja Martin Schibbyenin ja valokuvaaja Johan Perssonin vankilaseikkailu Etiopiassa päättyi onnellisesti armahdukseen syyskuussa. Miehet olivat reportaasimatkalla, kun heidät pantiin tyrmään laittomasta maahantulosta ja terrorismista epäiltyinä. Pojat ottivat kokemuksen asenteella. Viruttuaan 438 päivää etiopialaisessa vankilassa he totesivat: ”ainakin olemme nyt parempia toimittajia.”


 

Niin ja jos syystä eli toisesta ette ole vielä kuulleet Nazisin taistelusta, niin ei se mitään. Hitlerkin kuuli siitä vasta pari päivää sitten:

 

Kommentit (0)
25
Syy

Lämmintä ilmaa Turkuun

Eliaksen Kaukomarkkinoille toteuttama Kesän kuumin päivä -kilpailu on ratkennut. Turkulainen ekologian opiskelija Tytti Turkia oli ainoa, joka tiesi lämpötilan, päivämäärän sekä paikkakunnan oikein. Korkein lämpötila, 31,0 astetta, mitattiin heinäkuun 30. päivä Lieksan Lampelassa. Voittaja saa laadukkaan Panasonic NE9MKE -ilmalämpöpumpun.

Kakkospalkinto SolarVenti SV3 -aurinkopuhallin menee Joensuuhun. Kari Romppanen ennusti kuumimmaksi paikkakunnaksi kotikaupunkiaan, joten kauas täydellisestä vastauksesta ei hänkään jäänyt.

Lue myös

Helteet tulevat juhannuksen jälkeen

 

Kommentit (0)
20
Kes

Helteet tulevat juhannuksen jälkeen

Tässä kesän varma sääennustus: helteet koittavat juhannusviikonlopun jälkeen. Kyse on lähinnä päivistä.

Kesän kuumimman päivän parhaiten tietävä voittaa Panasonicin hienon ilmalämpöpumpun, ja toiseksi parhaasta ennustuksesta saa SolarVentin aurinkopuhaltimen. Tarvitsee vain osallistua Kaukomarkkinoiden Kuumin päivä 2012 -kilpailuun, jossa kysytään lämpötilaa, päivämäärää ja paikkakuntaa.

Viime vuonna kuumin päivä nähtiin jo kesäkuussa, mutta tänä keväänä (17.5.) Lappeenrannassa mitattu 27,8 astetta tuskin jää lämpimimmäksi.

Leikkimielisen kisan tavoitteena on kiinnittää huomiota siihen, miten paljon ympärillämme virtaa hyödyntämätöntä energiaa. Esimerkiksi Saksassa taotaan uusia aurinkoenergian ennätyksiä, mutta Kaukomarkkinoiden tuote- ja koulutuspäällikkö Tero Lindénin mukaan säteilytaso täällä on lähes sama tai jopa korkeampi kuin Keski-Euroopassa. Kesällä yhdellä tyhjiöputkikeräimellä saadaan jopa 40 kWh päivässä.

Samaa mieltä ovat arkkitehti Timo Silomaa ja professori Peter Lund Taloussanomissa. Aurinkolämpöä pitäisi hyödyntää enemmän. Vaikka Rion ympäristökokous jäisi torsoksi, me voimme itsekin edistää kestävää energiantuotantoa.

Rio ohoi, paistaa se päivä täälläkin.

Viime vuosien lämpimimmät päivät

2011 Kesäkuu (10.6.) Ylitornio, Meltosjärvi 32,8 °C
2010 Heinäkuu (29.7.) Liperi, Joensuun lentoasema 37,2 °C
2009 Heinäkuu (2.7.) Hanko, Tvärminne 29,3 °C
2008 Kesäkuu (6.6.) Kiikala, lentokenttä 29,7 °C
2007 Elokuu (14.8.) Parikkala, Koitsanlahti 30,7 °C
2006 Heinäkuu (8.7.) Lammi, Evo 32,1 °C
2005 Heinäkuu (9.7.) Inari, Sevettijärvi 30,8 °C
2004 Heinäkuu (3.7.) Inari, Sevettijärvi 29,8 °C
2003 Heinäkuu (15.7.) Mietoinen Saari 33,3 °C
2002 Elokuu (13.8.) Pori Lentoasema 30,0 °C

Elias toteutti Kaukomarkkinoiden Kuumin päivä -kilpailun myös viime kesänä.

 

Kommentit (0)
23
Maa

Asiakaslehtiä ajan hermolla

Yrityksiä syytetään usein hitaiksi viestijiksi, ja varsinkin asiakasmediaa pidetään jäykkänä kanavana. Toisenlaisiakin esimerkkejä löytyy.

Hattulalainen Hannu Kaskela esittelee aurinkokeräimiään Kaukomarkkinoiden esitteessä, joka käsittelee muun muassa ensi vuonna muutuvia energiamääräyksiä. Kun Japanissa järisi, Hannu ilmestyi aurinkotaloineen asiakaslehti Kaukosanomien verkkoversioon pohtimaan ydinturmaa, ydinvoiman turvallisuutta ja aurinkoenergian mahdollisuuksia.

Hannu tulee esiintymän myös painetussa Kaukosanomissa ja hyvin todennäköisesti muissakin kanavissa.

Pari päivää sitten ilmestyneessä Aikakauskirja Duodecimin eturauhasteemassa professorit Teuvo Tammela ja Vesa Kajata väittelevät PSA-seulontojen hyödyllisyydestä. Arvostetun lääketieteellisen julkaisun Napit vastakkain -asetelmassa on jotain tuttua.

Aivan – nämä miehethän väittelivät samasta aiheesta naamat vastakkain jo puolitoista vuotta sitten GSK:n Pros’data-lehdessä.

Aikaisemmin sivuillamme:

Journalismi puree
Kauppalehti kiinnostui

 

Kommentit (0)
13
Tam

Jalkaporasta aurinkoenergiaan

”Historia tulee arvioimaan hallintoni tulokset”, tokaisi Arnold Schwarzenegger klisheisesti jättäessään kuvernöörin työt konkurssikypsässä Kaliforniassa.

Velkaantuminen on päivän sana, eikä historialta kannata odottaa armoa Euroopan tuhlaajapojillekaan. Suomessa kipeitä päätöksiä tehdään kevään vaalien jälkeen. Julkisten menojen ja verojen tasapainottaminen vaatii leikkauksia sekä kiristyksiä.

Talouden aaltoliike heijastuu ihmisten terveyteen. Esimerkiksi sodan jälkeen suomalaisten sokerinkulutus nousi kymmenessä vuodessa 2 kilosta 45 kiloon, ja 1960-luvulla makeisten syönti kolminkertaistui. Suomalaisten hampaat olivatkin 1970-luvun alussa länsimaiden surkeimpia.

Parissa vuosikymmenessä alennustila vaihtui kärkipaikkaan. Kunnallinen hammashoito kehittyi, ja vahva tv-mainonta toi fluorihammastahnat koteihin, mikä on merkittävä syy karieksen vähentymiseen.

Lisää aiheesta voi lukea sodanjälkeisen hammashoidon historiikistä, jota olemme viime aikoina työstäneet yksiin kansiin. Teos valmistuu syksyllä.

Vireillä on muitakin uusia ja mielenkiintoisia hankkeita. Ensimmäinen osteoporoosin hoitoa käsittelevä Dmab-lehti ilmestyi ennen joulua, ja jatkoa seuraa pian.

Iso-Arska kehui tenheensä Kaliforniasta aurinkoenergian edelläkävijän, ja myös meillä uusiutuvan energian projektit ovat syventyneet ja lisääntyneet. Saamme tehdä töitä, joita ei tarvitse jättää historian arvioitaviksi.

 

Kommentit (0)
28
Tam

Kiikarit kainaloon ja kytikselle

Varpuset värjöttelivät viime sunnuntaina Koffin puistossa.

Todistin viime keväänä kerrostalomme pihalla epäreilua selkäsaunaa; desperadona saalistanut varpushaukka iski kyntensä räystäällä köllöttelevään kesykyyhkyyn, mutta otti hatkat heti kun huomasi tilanteella olevan silminnäkijöitä.

Niukkaruokaisina talvina varpushaukkojen ilmestyminen katukuvaan ei olekaan erityisen tavatonta, mutta Birdlife Suomen organisoima Pihabongaustapahtuma sai viime sunnuntaina harvinaisen komean lähtölaukauksen, kun Kauppatorilla havaittiin merikotka!

Niille keitä siivekkäät kiinnostavat lajiin katsomatta, suosittelen kahta kiehtovaa kuvakirjaa, jotka jäivät Joulupukilta eteiseemme.

Pöllökärpäsen purema (Multikustannus 2009 / Kimmo Taskinen, Esa Kero) esittelee kaikki kotimaiset pöllölajit omissa elinympäristöissään kuvattuina. Älyttömät kuvatekstit ja kekseliäs taitto tekevät kirjasta hauskalla tavalla omintakeisen.

Huuhkajavuorella (Maahenki 2008 / Heikki Willamo, Leo Vuorinen) kertoo vanhan huuhkajan tarinoita konkarikuvaaja Heikki Willamon valokuvittamana.

PS. Alussa mainittu haukan pieksemä pulu pääsi jatkamaan köllöttelyään Pelastuslaitoksen hoiviin.

 

Kommentit (0)
04
Jou

Kunniaa Framille

Lähetin aamupäivällä tarjouspyynnön vaasalaiseen painotaloon Framiin. Pari tuntia myöhemmin soi puhelin.

Yrittäjä Jan Rosendahl tiedusteli ehtisikö pyyntöön vastata poikkeuksellisesti vasta maanantaina, koska tänään on kaikenlaista tilaisuutta ja hässäkää, kun paino on valittu Pohjanmaan parhaaksi yritykseksi. Pitäisi vielä ehtiä 50 ihmisen eteen lehdistötilaisuuteenkin.

No ehtiihän sitä maanantainakin, onnea hyvästä suorituksesta – nauti tästä hetkestä Jan!

Tittelin myöntänyt Asiakastieto toteaa lehdistötiedotteessan, että ”Laadukkaiden painotuotteiden lisäksi yritys on luonut ympäristöohjelman, jonka avulla on saavutettu huomattavia taloudellisia säästöjä sekä näkyviä etuja ympäristössä.”

Asiakastiedon mukaan yritysten taso lakeuksilla on kovempi kuin muualla maassa. Pohjanmaan 11 000 luokitellusta yrityksestä 16,1 prosenttia on saanut vahvan (AAA, AA+) luottoluokituksen. Osuus on korkein koko Suomessa ja selvästi maakuntien keskiarvon (13,8%) yläpuolella.

 

Kommentit (0)
13
Maa

Pikku ehdotus

Laura repi helmikuussa hiuksiaan, kun kaksi kilpailevaa teleyritystä aloitti jokavuotisen mittelön puhelinluettelon paksuudesta. Hän purki tuntojaan blogiimme, ja toivoi ehdotuksia luetteloiden kierrätysvaihtoehdoista. Kokeilin, ja ainakin Fonectan käyttämästä paperista saa mahtavan hyvää paperimassaa, josta voi luoda vaikka vinkeän ja pinkin autoradan Matchboxin pikkuautoille. Näin se menee:

Aloitetaan ottamalla talteen pitserioiden ja optikkoliikkeiden tarjouskupongit siltä varalta, että joskus tulee nälkä tai ettei näe.

Seuraavaksi revitään luetteloiden sisäsivut niin pieneksi silpuksi kuin käsin saa. Mieluiten nakuna. Silppu sekoitetaan lämpimään veteen ja liisteriin. Koska kenenkään kaapista ei kuitenkaan löydy liisteriä, sen vastikkeeksi käyvät aivan hyvin esim. vehnäjauhot ja Eri Keeper. Seos möyhennetään veteläksi pehuksi ja lopuksi tiristetään ylimääräinen neste pois.

Maasto täytyy muotoilla ohuista massakerroksista, koska peukaloa paksummat knöllit eivät tule kuivumaan. Ikinä. Huikeat korkeuserot saa parhaiten aikaan läiskimällä massaa liimalla siveltyihin styroksikukkuloihin.

Annetaan pienoismaailman kuivua vähintään 48 tuntia. Maalaus aloitetaan tummista sävyistä ja viimeistellään tsekkiläisellä kuivaharjaustekniikalla, sutimalla vaaleat sävyt kevyesti maaston huippukohtiin. Tavalliset askarteluvärit soveltuvat tähän mainiosti, koska niiden jälkeä ei tarvitse lakata, kuten peiteväreillä tehdessä.

Valmis!

Model Expo Helsingin messarissa 3.-5.4.

Dodge Challenger kaasuttaa kaarteeseen Jaggen ajovalot taustapeilissään.

 

Kommentit (0)