BLOGI

09
Huh

Kanalja myi maskeja – hyvää Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää!

Hieno kielemme on nuori, mutta monilla se sanoilla on pitkä historia. Tässä merkkipäivän kunniaksi kolmen ajankohtaisen sanan tarina.

MASKI, naamio tulee ruotsin sanasta mask, vanha muoto ranskan masque, myöhäislatinassa (noin v. 700) masca. Kantasana on arabian mashara, pilkka, ilveilijä. Italiaan siitä tuli maschera ja espanjaan mascara tai mascarade naamio, naamioitunut henkilö. Ranskassa loppuosa -arade putosi pois ja sana lyheni muotoon masque.

KANALJA on roisto, huijari, joka esimerkiksi myy huonoja maskeja ylihintaan. Tämä Aleksis Kivenkin teoksista tuttu sana tulee italian sanasta canaglia, joka on johdettu sanasta cane, koira. Espanjan muoto canalla lausutaan kanalja.

PÄRJÄTÄ tulee ruotsin sanasta bärga, muinaisruotsissa baergha, bäria, kätkeä pidättää, korjata talteen, korjata satoa, viedä turvaan, pelastaa. Gooteilla oli bairgan, muinaissakseilla bergan ja anglosakseilla berorgan ja muinaisslaaveilla brega, pitää huolta jostakin.

Indoeurooppalaisen kantakielen sanavartalo oli bhergh-, ja alkumerkitys kätkeä, piilottaa. Sittemmin sanat alkoivat tarkoittaa säilyttämistä ja pelastamista. Nykysaksan bergen on pelastaa, kätkeä, kätkeytyä.

Suomen pärjätä tarkoittaa menestyä, tulla toimeen. Kun on pantu talteen, tulee toimeen. Näin isät ajattelivat.

Hyvää pääsiäistä, kyllä me pärjäämme!

Sanojen alkuperäkuvaukset on lyhennetty ja mukailtu Veijo Meren teoksesta Sanojen synty.

 

Kommentit (0)
19
Maa

Editkilpailu antoi tunnustusta sote-reportaaseille

Aikakausmedia palkitsi tänään viime vuoden parhaita töitä. Vuoden ammatti- ja järjestömedian jutuksi oli ehdolla Apteekkarilehden reportaasi Rakas taakka, jonka kätilöintiin myös Elias osallistui vahvasti.

Voiton vei kuitenkin toinen sote-alaa sivunnut työ, Pelastustieto-lehden reportaasi hotelli Iso-Syötteen tulipalosta eli yrityksen, hälytyskeskuksen, pelastustoimen ja ensihoidon yhteistyöstä. Konkreettinen ja selkeä kuvaus ammattilaisten toiminnasta kriisitilanteessa ja onnistumiseen tarvittavasta joukkuepelistä, todettiin palkitsemisperusteluissa.

Osasikohan raati arvata, miten ajankohtaisia nuo sanat ovat tämän hetken korona-Suomessa. Toisaalta hyvin ajankohtainen on myös kärkikolmikkoon päässyt tarinamme omaishoidon arjesta.

Vanhustenhoidon kriisi nousi viime vuonna terveydenhuollon ykkösaiheeksi. Vääntö sote-uudistuksesta vaihtui väittelyksi hoitajamitoituksesta, vaikka vanhuspalvelujen turvaamisessa oli ja on kyse laajemmistakin ongelmista: väestön ikääntymisestä, maaseudun autioitumisesta, työvoimapulasta ja asiakkaiden kunnon heikentymisestä.

Juuri nyt Jukan ja Outin kaltaiset ihmiset
ovat erityisen huomion kohteena.

Apteekkarilehti seurasi asiaa tarkasti ja keskittyi varsinkin lääkitysturvallisuudessa havaittuihin ongelmiin sekä niiden ratkaisuihin. Omaishoitoa käsittelevä teemanumero aloitti keskustelun siitä, miten vanhushoidon ongelmat ajavat työikäisiä hoitamaan vanhempiaan, mikä lyhentää varsinkin naisten työuria.

Outi ja Jukka Ekholmin tarina toi esiin sen, että omaishoitoa vaivaat samat lääkitysongelmat kuin muutakin terveydenhuoltoa. Usein omaishoitaja on lähes yhtä huonossa kunnossa kuin autettava. Syöpää sairastava vanhus saattaa huolehtia muistisairaasta. Omalääkäreitä ei ole, ja hoitajat vaihtuvat tiheään.

Juuri nyt Jukan ja Outin kaltaiset ihmiset ovat erityisen huomion kohteena. Koronaviruksen vuoksi yli 70-vuotiaiden ja pitkäaikaissairaiden on elettävä eristyksissä, mikä tekee arjesta entistä raskaampaa.

Heidän suojelemisekseen emme tänään juhli Editgaalassa, vaan palkintojuhla on peruttu niin kuin kaikki muutkin julkiset tilaisuudet. Muuten juhlaan on kyllä aihetta.

Pelkästään vuoden juttu -sarjoihin tuli 97 ehdotusta. Onnea Pelastustieto-lehdelle ja kaikille muillekin Editkilpailun palkituille!

Rakas taakka (short-listalla)
Suomen Apteekkarilehti

 

Kommentit (0)
07
Tam

Ilmastosovusta ei hyödy kukaan

Pariisin ilmastoneuvottelun alla ja niiden aikana suomalaislobbarit olivat toiveikkaita. Tulossa olisi aiempaa kattavampi ja sitovampi sopimus Suomen tavoitteiden mukaan.

Kun odotuksia huomattavasti kunnianhimoisempi sopimus syntyi ja vieläpä etuajassa, heräsi epäluulo. Kyseessä täytyy olla luonnos. Noudattaako tätä kukaan? Eihän tämä voi kestää.

Alkuhämmennyksen jälkeen osattiin vähän iloitakin. Ylen tv-uutisissa yritettiin puhua talouskasvusta ja kymmenistä tuhansista uusista työpaikoista.

Tutumpi asenne palasi pian. Bensan hinta nousee, sähkö kallistuu, asumiskulut kasvavat. Paljonko tämä maksaa, mitä kaikkea meidän on pakko tehdä.

Ehkä pitäisi kysyä, mitä saamme tehdä toisin? Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan neuvottelutulos on suuri tilaisuus suomalaisyrityksille. Kuluttajasta tulee kuningas, joka voi kilpailuttaa uusia energiapalveluja digitaalisilla sovelluksilla.

Ei ilmastonmuutoksen torjuminen ole pelkästään lämpöpumppuja, tuulivoimaa ja aurinkosähköä. Se on digitaalista kehitystä, pieniä arkipäiväisiä asioita, joita tehdään entistä tehokkaammin.

Toimitaan ketterästi, pidetään palaveri verkossa ja vähennetään ruuhkassa matelemista. Kun tuottavuus nousee, energiaa kuluu vähemmän.

Ilmastonmuutos on mahdollisuus
jokaiselle digitalistille.

Sitran teettämän selvityksen mukaan hiilineutraalius avaa suomalaisyrityksille jopa 6000 miljardin euron markkinat. Mukana on paljon älyä: älykkäitä kaupunkeja, älykästä liikennettä ja infraa.

Lupaukset eivät riitä, mutta Pariisin esimerkki on rohkaiseva. Jos YK:n kaltainen ristiriitainen, 195 valtion mammutti kykenee muutokseen, siihen pystyvät myös jähmeimmät suomalaiset dinosaurukset.

Edelläkävijät menestyvät paremmin kuin sopeutujat, ja parhaimmat hyödyntävät tilaisuuden myös viestinnässään.


Kirjoitus on julkaistu Digitalist Network -mediapalvelussa.

 

 

Kommentit (0)
12
Mar

Hallituksen suurin virhe

VUOSI SITTEN Apteekkarilehti kuvasi Turun seudun biobuumia ja vertasi lääkeyhtiö Bayerin ehkäisykierukan vuosivientiä viereisen telakan toimintaan. Kierukkamyynnillä olisi saanut kolme ruotsinlaivaa.

Kysymys kuului, onko järkevää tukea epätervettä teollisuutta loputtomiin, kun esimerkiksi lääketutkimuksen edellytyksiä kohentamalla voisi luoda tuottavampaa työtä.

Telakka sai pitkän tekohengityksen jälkeen tervehdyttäjäksi saksalaisen omistajan. Lääketutkimuksella menee huonommin.

Yhteiskunta ei tue ainoastaan laivojen rakentamista, vaan myös niiden liikennöintiä. Viime vuonna kymmenen suurimman suoran yritystuen saajan joukkoon mahtui neljä varustamoa, jotka saivat valtiolta yhteensä liki 60 miljoonaa euroa.

Huvimatkailuun keskittyneet Viking Line ja Tallink Silja lohkaisivat tästä 39 miljoonaa euroa. Vastaavasti Helsingin yliopistolta leikataan tulevina vuosina yli sata miljoonaa euroa vuodessa.

TUTKIMUKSEN LEIKKAUKSET alkoivat jo edellisen hallituksen aikana. Tuottavuushyppyä hakevalta uudelta hallitukselta odotettiin muuta. Olivathan voittajatkin hymyilleet vaalitenteissä ”koulutuksesta ei leikata” -kylttien kanssa.

Kaikkien tyrmistykseksi Sipilän hallitus päättikin, että juuri tästä otetaan. Opetuksesta, tieteestä ja kulttuurista lähtee neljässä vuodessa pari miljardia euroa, kun otetaan huomioon Tekesin reilu 300 miljoonan menetys.

Yliopistojen lovi on liki 600 miljoonaa. Suurin kärsijä on Helsingin yliopisto, jolta aiotaan viedä myös Yliopiston Apteekin apteekkimaksujen ja yhteisöveron kompensointi, noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Kansainvälisesti arvostetuin korkeakoulu joutuu vähentämään 1200 työntekijää eli 15 prosenttia henkilöstöstään.

Farmasian tiedekunnan perusrahoitukseen tulee 10 prosentin eli 700 000–800 000 euron lovi. Ensi vuonna sitä voidaan hiukan paikata puskureilla, mutta jo seuraavana se vaikuttaa suoraan henkilöstöresursseihin ja tuloksiin.

HALLITUS OTTAA KAUHALLA ja antaa lusikalla. Osaamisen ja koulutuksen kuuteen kärkihankkeeseen on luvassa yhteensä 300 miljoonaa euroa. Yksi niistä on korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö, jota tuetaan tutkimusten kaupallistamiseksi.

Tämäkin kasvun siemen voi kuivua lääkekorvausmenojen leikkauksiin. Isompi ongelma on kuitenkin se, mistä löytyy tieteellisiä innovaatioita, kun perustutkimus kuihtuu.

Johtajien ja yritysten on pelätty pakenevan ulkomaille verotus- tai kustannussyistä. Siksi yrityksiltä ei nytkään leikata juuri muuta t&k-tukia.

Tutkijoita on jo lähtenyt. Molekyylilääketieteen instituutin johtaja Olli Kallioniemi valitsi Ruotsin, koska sieltä löytyy nyt enemmän rahaa ja arvostusta (HS 11.10.).

Farmasian tiedekunnassa pelätään, että säästöistä kärsitään 10–15 vuotta, vaikka ne peruttaisiin pian. Kerran jäädytettyjen linjojen avaaminen on hidasta, ja määräaikaisten virkojen lakkauttaminen sulkee nuoret alalta.

Kirjoitus on julkaistu lokakuun Apteekkarilehdessä.

 

Kommentit (0)
12
Mar

Zombeja ja aavetaloja

USEIMMAT KAUPUNKILAISET tunnistavat hahmon. Nuori, sekava ja levoton mies istuu täydessäkin raitiovaunussa tyhjää ympärillään. Arvaamaton käytös huokuu jotain muuta kuin puhdasta humalaa.

Lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttö on kasvanut viime vuosina, ja opioideista on tullut yleisimpiä myrkytyskuolemien aiheuttajia. Kodin tai mummolan lääkkeitä on helpompi varastaa kuin vanhempien viinejä.

Poliisi nimittää narkomaanipiirien surkeimpia tapauksia käveleviksi zombeiksi. Näillä sekakäyttäjillä on jo takana pitkä lääkeriippuvuus ja epäonnistuneita vieroitusyrityksiä.

Kun huumeiden jakeluun tulee ”toimitushäiriö”, zombit putsaavat ensin kaverinsa ja tunkeutuvat sitten apteekkiin – hetken mielijohteesta, päihtyneenä tai pahoissa vieroitusoireissa. Kiinnijäämisellä ei ole väliä, saaliin nauttiminen voidaan aloittaa jo rikospaikalla.

APTEEKIT KÄRSIVÄT digitalisoitumisen lieveilmiöstä. Jo 95 prosenttia resepteistä on digitaalisia, ja reseptin uusiminen onnistuu vaikka laiturin nokasta.

Koska väärentäminen ei enää onnistu, laittomia lääkkeitä saa vain kadulta tai väkivalloin. Apteekkimurtoja ja –ryöstäjä tehtaillaankin nyt ennätystahtia.

Digitalisaatio on tuonut ongelman näkyviin, mutta itse syy on muualla. Lääkkeiden väärinkäyttö on päässyt paisumaan, kun on keskitytty alkoholihaittoihin.

Lääkeriippuvaiset voisi myös hoitaa, mikä maksaisi vähemmän kuin päihdekäytöstä johtuva rikollisuus ja työkyvynmenetykset. Opioidiriippuvaisista joka kuudes eli 2 600 saa korvaushoitoa. Hoidettavista vain kymmenesosalla on apteekkisopimus.

A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki pitää järjettömänä, että vieroitusklinikoiden kuntouttajat käyttävät aikaansa lääkejakeluun.

Apteekkeja voi hirvittää, mutta ne tarvitsevat vieroituspotilaita. On parempi, että narkomaani tulee sisään ovesta kuin ikkunasta ja reseptin eikä aseen kanssa.

KANSANTALOUDELLE EDULLISIN ratkaisu häviää usein. Kunnat säästävät vieroituksesta ja psykososiaalisesta hoidosta, koska leikkausten kustannukset jäävät muiden maksettaviksi.

Pahimmillaan kulut sysätään alan sisällä toiselle yksikölle. Vaarana on, että kestävyysvajeen kurominen lisää hölmöjä säästöjä, vaikka hallitus pyrkii vähentämään osaoptimointia rakenteellisilla uudistuksilla.

Terveystiedon digitalisoituminen muuttaa hoitoa joka tapauksessa. Omahoidon laitteet ja sovellukset siirtävät toimintaa sairaaloista koteihin sekä nykyistä kevyempiin yksikköihin. Jos potilas ei kykene keräämään tietoa itsestään, apteekki tai kotihoito voi hoitaa pienet tutkimukset.

Lääkkeiden ja kirurgian kehittyminen vähentää myös sairaalapäiviä. Kunnat kiihdyttävät kuitenkin sairaalarakentamista turvatakseen palvelut alueellaan – ikään kuin seinät estäisivät toiminnan keskittämistä tarpeen mukaan.

Moni sairaala tulee vielä rapistumaan aavetaloksi. Kaikista ei saa kylpylöitä tai maailmanperintökohteita.

 

Kommentit (0)
16
Hel

Apollonia sai uuden ilmeen

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia uudisti ilmeensä viime vuoden lopulla. Elias suunnitteli yhdistykselle modernin tunnuksen ja sitä tukevan värimaailman sekä typografian. Myös yhdistyksen lomakkeisto uusittiin.

Apollonia.fi-sivustolle uusi ilme tuotiin päivittämällä kuva- ja värimaailma sekä typografia. Sivuston rakenne ja alusta säilyvät toistaiseksi ennallaan.

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on hammaslääketieteellinen seura, joka perustettiin vuonna 1892. Apollonian jäsenistöön kuuluu yli kuusituhatta hammaslääkäriä ja hammaslääketieteen opiskelijaa. Jäsenkuntaan kuuluu myös kotimaassa ja ulkomailla toimivia kunnia- ja kirjeenvaihtajajäseniä.

Apollonia_tunnus_vaaka_blogiin

 

Kommentit (0)
22
Jou

Rauhallista joulua

492690445_FINAL

Kiitämme kuluneesta vuodesta ja toivotamme onnea ja menestystä vuodelle 2015!

Lahjoitimme joululahjavaramme tänä vuonna Pelastakaa Lapset ry:lle. Järjestö kohdistaa avun hädänalaisten lasten ja lapsiperheiden elämän tukemiseen kotimaassa.

 

 

Kommentit (0)
04
Mar

Assarinhommat kun alkoivat…

Superkivaa ja huikeeta, jaa niin mikä? No se, että pääsin haastatteluun, sain positiivisen vastauksen ja näin pääsin taas kiinni oman alan hommiin! Olen siis Henriikka Repo, 24-vuotias graafinen suunnitelija. Toimin täällä Eliaksessa tällä hetkellä AD-assarina ja tutustun vielä talon tapoihin oltuani nyt siis muutaman viikon porukan jatkeena.

Champi, Espanjasta tuotu rescuekoirani, on päässyt myös mukaan. Hänestä tuli ”virallinen” toimistokoira heti työsuhteeni alettua, AIVAN LOISTAVAA!

Vuonna 2012 jouluna valmistuin Pekka Halosen Akatemiasta graafisen suunnitelun linjalta ja sen jälkeen tein puolenvuoden pestin graafisen suunnittelun parissa KingHill Advertising Oy:ssä. Yritys keskittyy elokuvamainontaan ja sitä pääsinkin toteuttamaan monimuotoisesti! Tämän jälkeen suunnittelutyöt olivat jonkin aikaa tauolla, vaan nyt ruoste liukenee sormenpäistä ja visuaalinen silmä kehittyy aivan ihanassa toimistossa täällä Ruoholahdenkadulla!

Kivaa syksyä kaikille lukijoile, ollaan kuulolla!

 

Kommentit (0)
04
Syy

Biosta bulkiksi

Olli-Pekka Tiaisen kolumni julkaistiin syyskuun Apteekkarilehdessä.

Turun telakan pelastuminen valtion ja saksalaisyhtiö Meyerin omistukseen herättää samanlaista ihastusta kuin Metsä Groupin suunnitelma uudesta sellutehtaasta Keski-Suomeen. Median ja päättäjien riemuun sisältyy toiveikkuutta siitä, että perinteinen teollisuus voisi sittenkin säilyttää asemansa tai jopa palata menneiden vuosien kukoistukseensa.

Yksittäiset valopilkut eivät muuta kokonaiskuvaa. Suomessa täytyisi kehittää tuotteita ja palveluita, joiden suunnittelusta ja valmistuksesta maksetaan enemmän kuin perinteisestä teollisuustyöstä.

Tällaista korkean jalostusasteen toimintaa on esimerkiksi Turun seudun lääketeollisuus, johon kuuluu lähes sata pientä bioyritystä. Lippulaivoista Bayer nousi toissa vuonna maan toiseksi suurimmaksi yhteisöverojen maksajaksi ja tilitti valtiolle liki 112 miljoonaa euroa.

Viime vuonna markkinoille tulivat ensimmäiset biohuuman tuottamat lääkkeet.

IHAN KIVUTTOMASTI ei tähänkään ole päästy. Vuosituhannen vaihteessa riskirahaa ja yhteiskunnan tukea jaettiin alalle epärealistisin odotuksin. Lääkekehityksen vaikeus yllätti sijoittajat. Yritykset keskittyivät teknologiaan ja unohtivat markkinoinnin ja liiketoimintastrategiat.

Lopulta Sitran ja Tekesin kaltaiset instituutiotkin luopuivat rahastoistaan. Bio-sana kelpasi enää polttoaineen ja sellutehtaan etuliitteeksi.

Hengissä sinnitelleet yritykset osoittavat, että lääkkeiden ja tutkimusvalmisteiden kehittäminen onnistuu kyllä muiltakin kuin Orionilta. Jos rahoitusta olisi tarjolla, ne voisivat kilpailla tutkimuksista, joita kansainväliset lääkejätit yhä useammin ulkoistavat pienemmilleen. Suomesta löytyy osaamista, lääketutkimukseen soveltuva geeniperimä ja hyvin rekisteröity tautihistoria.

Biopankit ja muut vahvuudet uhkaavat kuitenkin jäädä hyödyntämättä, sillä lääketutkimus on hiipunut kolmasosaan 2000-luvun huippuvuosista. Muualla maailmassa se on yksi nopeimmin kasvavista aloista.

ONGELMAT JOHTUVAT muustakin kuin rahasta. Yliopistosairaaloiden tutkimustoiminta on kutistunut, ja varsinkin yrityksiin suhtaudutaan nihkeästi.

Vaikka tutkimusprojekti jotenkin onnistuisi, valmista innovaatiota on vaikea saada käyttöön – olipa kyse lääkkeestä tai teknologiasta. Terveysteknologia on noussut tärkeimmäksi huipputeknologian vientialaksi, mutta kotimaassa kauppa ei käy.

Uusimassa Apteekkarissa (4/2014) on esitelty Mendorin ja Modzin diabetestekniikkaa. Molemmat yritykset pitävät Suomea Euroopan vaikeimpana markkina-alueena. Kilpailutuksissa keskitytään hintaan, eikä uusi teknologia tai pitkäaikaishyötyjen arviointi sovi julkisiin hankintoihin.

Taaksepäinkin osataan mennä. Kun oikeusasiamies päätti, että lääkkeiden koneellista annosjakelua ei saa laskuttaa asiakkailta, osa kunnista päätti ottaa työn itselleen. Esimerkiksi Hyvinkäällä lasketaan, että hoitajat ehtivät annostella itse eikä yhtään uutta työntekijää tarvitse palkata. Samalla lisätään asiakkaiden kanssa vietettyä aikaa lähemmäs laatusuosituksia.

Koneellisessa järjestelmässä voi olla vielä kehittämistä, mutta on vaikea uskoa, että ihminen tekee mekaanisen työn tehokkaammin ja virheettömämmin kuin kone. Käsiä tarvittaisiin ihan muuhun.

 

Kommentit (0)
19
Maa

Getty jakaa ilmaiseksi

Valokuvien luvaton nettikäyttö on niin yleistä, että tekijänoikeuksien loukkaukseen sortuvat blogiharrastajien lisäksi usein isot mediatalotkin. Maailman suurin kuvatoimisto Getty Images nosti kädet pystyyn ja päätti jakaa kuviaan ilmaiseksi.

Jos haluan kirjoittaa vaikka Krimin miehityksestä tai kadonneesta malesialaiskoneesta, tarjolla on runsaasti tuoreita kuvia molemmista aiheista. Formulakuskit, viihdemaailman tähdet, presidentit ja hienot symbolikuvat ovat jokaisen blogistin ja uutissivuston ulottuvilla.

Real Madridin Gareth Bale ja Cristiano Ronaldo silppusivat Schalke04:ää Mestareiden liigan kierroksella.

Ilmainen nettikäyttö koskee kuvia, joissa on upotustoiminto (embed). Se liittää kuviin tekijänoikeustiedot ja linkin lisensointisivulle. Markkinointiin kuvat eivät ole tarkoitettu.

Gettyn liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Craig Peters vertaa uudistusta verkkosivusto The Vergen uutisessa Spotifyihin. Koska kuvatoimiston kuvat joka tapauksessa napattavissa asiakkaiden sivuilta, ne voi saman tien jakaa suoraan ilman vesileimaa.

Toiminto antaa kuvatoimistolle mahdollisuuden kontrolloida ilmaiskäyttöä; kerätä tietoa, liittää mainontaa YouTuben tapaan tai kaupallistaa palvelu muulla tavoin. Mielenkiintoista nähdä, seuraavatko muut kuvatoimistot perässä.

Poptähti Miley Cyrus oli anteliaalla tuulella New Orleansin -keikallaan.

 

Kommentit (0)