28
Mar

Proletaarien verkko


Juice Leskisen kuolemasta ehti kulua lähes päivälleen kaksi vuotta, kun hänen syntymäkaupunkiaan viedään. Runsaan 5000 asukkaan Juankoski on käytännössä syntynyt Stromsdalin kartonkitehtaan ympärille. Konkurssi kahmaisee paikkakunnalta suoraan reilut 200 työpaikkaa.

Tappiollinen Stromsdal kaatui viime kädessä finanssikriisiin: rahoitusta pelastusoperaatioon ei enää järjestynyt, kun tilauskanta romahti. Pörssiyhtiön konkurssi on harvinainen, mutta myös suoraa jatkumoa paperiteollisuuden kujanjuoksulle.

Kuukausi sitten Jari Sarasvuo toivotti Trainers’ Housen tappiollisessa osavuosikatsauksessa joululaulua lainaten: ”tule lama kultainen.” Sarasvuon uho yhtiön vahvuudesta ja taantuman suomasta lopullisesta irtiotosta tietysti närkästyttävät, mutta on hän ainakin oikeilla jäljillä. Verkkobisnekseen keskittymällä palveluyrityksen on mahdollista kasvaa myös laman aikana.

Jos euroja nyt johonkin laitetaan, niin digitaaliseen liiketoimintaan ja markkinointiin. Sitä on helppo mitata, ja se tuo myös helposti säästöjä. Vai mitä sanotte ideasta hyllyttää formulabileet ja esitellä ensi vuoden F1-auto netissä?

Viime laman aikana Suomi täyttyi kirpputoreista. Kierrätyksen suosio kasvaa nytkin, mutta enää ei tarvitse mennä toreille tai teollisuushalleihin. Kätevimmin tavara vaihtaa omistajaa netissä.

Bookabookassa vuokrataan tenttikirjoja ja Kuinomassa sekä iRentissä melkein mitä tahansa. Vaihtokaupat perustuu nimensä mukaan siihen, että tavaraa vaihdetaan toiseen.

Ja tämä kaikki on syntynyt ennen kuin taantumasta, saati lamasta, on ollut tietoakaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Kommentit (0)