28
Mar

Tähtiä potilaan tähden

On jännä sattuma, että yksityislääkäreitä luokitteleva hakupalvelu sai sysäyksen juuri akillesleikkauksesta. Salon Seudun Puhelimen varatoimitusjohtajan Kari Vuorisen kantapäästä saattaa tulla arka paikka lääkärikunnalle.

Vuorisen ja kumppaneiden – myös muutaman lääkärin – ideoima palvelu listaa yksityislääkäreiden osaamista neljän kriteerin mukaan. Ensimmäinen kostuu koulutuksesta, työkokemuksesta ja tieteellisestä toiminnasta. Pisteitä saa myös oman osaamisen määrittelystä, kollegoiden suosituksista ja potilasarvioista.

Pisteistä jaetaan tähtiä yhdestä viiteen. Täyteen viiteen tähteen ei kuitenkaan tarvita täysiä pisteitä.

Ymmärrän lääkäreitä, jotka suhtautuvat hankkeeseen varauksellisesti. Onhan se kieltämättä brutaali ajatus, että vuosikymmenten työurasta ja kouluttautumisesta syntynyt lääketieteellinen erikoisosaaminen puristetaan muutamaan tähteen samalla tavoin kuin hotellihuone Lanzarotella, kympin viinipullo tai uudet talvirenkaat.

Arvioinnit ja vertailut ovat kuitenkin tätä päivää. Informaation määrä kasvaa, eikä kukaan meistä hallitse kaikkea. Samalla tavoin kuin tähdet auttavat lääkäriä valitsemaan sopivat renkaat, ne ohjaavat potilasta oikean lääkärin luo.

Palvelu pyrkii yhdistämään vaivan ja siihen erikoistuneen lääkärin. Parhaassa tapauksessa lääkäri saa erikoisosaamisensa oikean kohderyhmän tietoon entistä paremmin.

Jos itse olisin lääkäri, kokeilisin järjestelmää ainakin omaksi huvikseni. Se tarjoaa tilaisuuden seurata kohtalaisen systemaattista potilaspalautetta, eikä mitään ole pakko julkaista. Lääkäri voi halutessaan pitää yhteystietonsakin piilossa.

Voi olla, että aika ei ole vielä kypsä tähän. Maailmalla on kuitenkin syntynyt useita suoraviivaisempia vertailuja, joissa lääkäriltä ei ole kysytty mielipidettä edes palveluun osallistumisesta.

Jos ensi vuonna aloittava hyvälääkäri.fi ei onnistu, tilalle tulee toinen yrittäjä – eikä se välttämättä jätä päätäntävaltaa lääkärille.

Lue myös aiheeseen liittyvä uutinen:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Kommentit (0)