09
Tam

Kommareita, koti-isiä ja kansannousuja

Olen aina ollut hidas ja epävarma lukija noin niin kuin proosan suhteen. Onneksi Pyhä Klasu tuo joka joulu kuluneen vuoden kiinnostavimmat kuvasarjat täsmätoimituksena kuusen alle.

Siinä mielessä on ajankohtaista kirjoittaa viime vuoden joululahjoista, että sain juuri luettua ne kaikki. Muumi-kuvioituun voimapaperiin oli kääritty mm. nämä hienot teokset:

Guy Delislen Merkintöjä Burmasta kertoo kanadalaisen piirtäjän vuodesta Myanmarissa. Sarjakuvablogimainen kirja on hilpeä ja taitavasti karrikoitu kuvaus länsimaisen koti-iskän arjesta kummallisen diktatuurin keskellä vaimon työskennellessä MSF:n (Ranskan Lääkärit ilman rajoja) leivissä kentällä. Delislen viiva on sympaattista ja tarinankerronta jotenkin hotakaismaista. Tykkäsin!

Berliini 2 — Savuinen kaupunki on Jason Lutesin Berliini-trilogian toinen suomennettu osa. 1910–30-luvuille sijoittuvissa tarinoissa käydään läpi Saksan poliittista historiaa yksilöiden kautta. Faktat on niputettu nätisti aidontuntuisten hahmojen elämään ja kuvat ovat yksityiskohtaisia ja selkeitä. Kustantajalle keppiä siitä, että tekstit on ladottu koneella ja ihan liian pienellä. Mutta tykkäsin!

Joe Saccon Palestiina on silminnäkijän raportti ensimmäisen intifadan loppupuolelta, 1991–92. Undergroundahtava piirrostyyli on paikoin raskasta katsella, mutta niin on aiheestakin raskasta lukea, etenkin teeman ollessa taas harmittavan ajankohtainen. Sacco voitti Palestiinallaan American Book Awardin, eikä sitä turhaan ole verrattu Art Spiegelmanin klassikko-dupartaan Maus (joka muuten aikanaan voitti erikois-Pulitzerin). Tykkäsin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Kommentit (0)