14
Tam

Syntynyt kuluttamaan

Viisivuotias on tarkka vaatteistaan. Paidat, housut tai sukkikset jäävät korin pohjalle käyttämättä, jos ne eivät miellytä. Joitakin voi pitää viikonloppuisin, mutta ei tarhassa kavereiden edessä. Siellä ovat muodissa Hello Kittyn kaltaiset tuotemerkit.

Katsottuani kanadalaisen dokumentin Lasten markkinat (Consuming Kids), ymmärsin, että asiat voisivat olla paljon pahemminkin. Kun lapsiin kohdistuvasta markkinoinnista poistettiin Yhdysvalloissa viimeisetkin rajoitteet Reaganin kaudella, amerikkalaislasten kulutus pomppasi jyrkkään kasvuun. Vuodesta 1984 lasten kulutus on kymmenkertaistunut 40 miljardiin dollariin.

Viihde on mainontaa ja mainonta viihdettä, tuotemerkkejä tulvii lasten eteen kännykästä, netistä, tietokonepeleistä ja elokuvista. Markkinoinnilta ei voi välttyä edes pyjamajuhlissa. Raadollisimmaan kasvatus on sitä, että ylipainoiset oppilaat kärrätään mainosten ja karkkiautomaattien valtaamista kouluista luokkaretkelle ostoskeskukseen.

Lapsista tulee ”esiteinejä” kuusivuotiaana. Lasten reaktioita tutkitaan tieteelisesti, ja he itse raportoivat toistensa käyttäytymisestä markkinatutkijoille. Lastenpsykiatri Michael Brady vertaa tietoon perustuvaa hyväksikäyttöä pedofiliaan.

Mielikuvitus ja luovuus surkastuvat, kun kaikki on ohjelmoitua ja tuotteistettua. Kaksisuuntaiset mielialahäiriöt, ADHD ja masennus lisääntyvät. Ylipainoa seuraa diabetes ja korkea verenpaine.

Yltiöliberalistisen talouspolitiikan jälkiä korjataan parhaillaan, ja periaatteessa Yhdysvaltain ilmapiiri voisi olla suotuisa myös lapsimarkkinoinnin sääntelyyn. Se voi kuitenkin olla vaikeaa. Lasten kautta vaikutetaan 700 miljardin dollarin eli runsaan 500 miljardin euron vuotuisiin ostopäätöksiin. Lasten terveys tuskin on ensimmäisenä mielessä, kun tätä kulutuvetoista taloutta elvytetään nousuun.

Lapsimarkkinoinnin tekijät sysäävät vastuun vanhemmille. Suosittelen ohjelman katsomista isille, äideille ja alan ammattilaisille. Uusinta tulee lauantaina 17.1. klo 13:05, ja dokumentti löytyy myös Ylen nettisivuilta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Kommentit (0)