24
Hel

Verkon napanöyhtää

Selailin vanhoja median verkkosivuja Internetin kirjastosta. Mika Myllylä keikkui otsikoissa, ja lakko piinasi Finnairia myös tasan kymmenen vuotta sitten – ei tosin lentäjien, vaan lennonjohdon.

Kymmenessä vuodessa lehtien verkkosivut ovatkin muuttuneet enemmän kuin itse uutiset. Printtiuutisten naiiveista tiiserikokoelmista on kehittynyt uutistuotannon moottoreita, jotka jauhavat runsaasti myös ajattomampaa hyötytietoa ja viihdettä yhteisöjensä pureskeltavaksi.

Mutta näkyy internetin voima myös uutisaiheissa. Samalla kun verkko imaisee koko maailman sisäänsä, oma maailmamme käpertyy yhä tiiviimmin ruudun ääreen. Päivän uutisista hämmästyttävän moni liittyy suoraan nettiin.

Esimerkiksi brittiprofessori varoittelee, että facebookin käyttö tylsistyttää lasten aivot. Aikuisia kiusaa se, että Gmail tökkii ympäri maailmaa. Hesarin tiedesivuilla esitellään kuinka teollisuushallit ympäri maailmaa muuttuvat palvelinfarmeiksi.

Verkossa levitettävän materiaalin tekijänoikeuksista taistellaan Ruotsissa käytävässä Pirate Bayn oikeudenkäynnissä.

Periaatteessa tekijänoikeuksien suojaamisesta on kyse myös Lex Nokiaksi ristityssä tietosuojalain tiukennuksessa. Tuskin kenellekään on jäänyt epäselväksi, että eniten herättää tunteita työnantajan mahdollisuus päästä työntekijöidensä sähköpostien tunnistetietoihin. Tosin keskustelu on jonkin aikaa sitten livennyt itse laista siihen, kuka painosti valmisteluvaiheessa ja ketä. Hauskaa että tästä löytyy todisteita – mistäpä muualta kuin vanhoista sähköposteista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Kommentit (0)