08
Mar

Puskaretki

Kaveriporukalla on tapana tehdä syksyinen luontoretki. Kävelemme päivän metsässä, saunomme ja syömme hyvin.

Lokakuussa kohteena olivat Hollolan ja Lahden ulkoilureitit eli ei mikään vaativa vaellusmaasto. Kuvittelin olevani kunnoltani nelihenkisen seurueen parhaimmistoa, mutta vajaa 25 kilometriä reipasta marssia todisti toista.

Tunsin itseni läskiksi.

”Paino on pudonnut 15 kiloa. Olen syönyt monipuolisesti ja liikkunut. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus”, kehaisi uuteen rasvatietoon uskova kaverini.

Kokonaisuus sai uuden mittapuun, kun saunailtaan liittyi mäkikotka Janne Ahonen. Kilpailupainoaan viisi kiloa tuhdimpanakin urheilija oli pelkkää pyykkilautaa ja paljasti muut pullukoiksi.

METSÄSTÄJÄ-KERÄILIJÄN geeneillä varustettu kroppamme ei ole vajaassa sadassa vuodessa sisäistänyt istumatyön luonnetta, vaan alkaa valon vähentyessä kerätä ravintoa talven varalle. Sitä riittää.

Lähipostissa suklaa on paremmin esillä kuin ikimerkit. Irtokarkkeja, makeita välipaloja ja juomia on tarjolla niin, että kieltäytyminen vaatii huippu-urheilijan itsekuria.

Mäkihypyssä sitä tarvitaankin, sillä painorajat ovat ehdottomia. Jos Ahonen olisi Oberstdorfissa 2005 painanut tarkastuksessa grammankin vähemmän, kultamitali olisi mennyt. Toisaalta kilo enemmän, niin sitä ei olisi tullut.

Suomessa Ahosen ja Pekka Holopaisen Kuningaskotka-kirja herätti kohua alkoholipaljastuksillaan, mutta saksankielisen version julkistuksessa toimittajat olivat kiinnostuneempia Ahosen painonhallinnasta.

RASVASOTA NOUSI taas pintaan, kun Ylen MOT esitteli meta-analyysejä, joiden mukaan tyydyttyneet eläinrasvat ovat uskottua vaarattomampia. Vallitsevan totuuden kyseenalaistaminen on median tehtävä, ja aihe on kirjaimellisesti herkullinen.

Vastareaktiosta on kasvamassa ravitsemussuositusten vastainen ristiretki, jossa Pekka Puskan riistämät nautinnot ryöstetään takaisin voissa ja kermassa tiristäen.

Ylilyönteihin sorrutaan ammattipiireissäkin, sillä asiantuntemus on yllättävän ohutta. Noin 450 pätevöityneestä ravitsemusterapeutista vain reilu sata työskentelee julkisessa terveydenhuollossa. Ehkä tätä osaamista voisi vahvistaa laihdutuslääkkeitä myyvissä apteekeissakin.

Itse aion tarttua tutkijan vinkkiin: kannattaa syödä enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja, niin energiamäärä pienenee, paino pysyy kurissa ja luontoa kuluu vähemmän.

P.S. Kesäkuussa kirjoitin tabletista, joka ei ole lääkepuriste, vaan median lääke verkkojakelun kaupallistamiseksi. Tablettien tiennäyttäjä, Macintoshin iPad ei ole täällä vieläkään myynnissä, mutta laitteita on tuotu yli 10 000 kappaletta. IPad-lehden ovat jo julkaisseet Suomen Kuvalehti, Gloria, Tietokone, Tekniikan Maailma, Suosikki ja monet muut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Kommentit (0)