21
Huh

Suomi sai oman piraattiriidan

Kirjoitin marraskuussa kuinka tämän laman ilmiöitä on se, että tavara löytää uuden elämän helpommin verkosta kuin kirpputorilta. Yhdeksi esimerkiksi tuli mainittua kirjavuokraamo Bookabooka. Erityisesti opiskelijoille suunnatun palvelun idea on laittaa vanhat tenttikirjat kiertoon.

Kuten Hesaria lukevat tietävät, Teosto ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry vaativat palvelun lopettamista, koska vuokraaminen ilman tekijöiden ja kustantajien lupaa on laitonta. Tämän tulkinnan takana on vahvasti myös Kustannusyhdistys, jonka johtaja Sakari Laiho vertaa Bookabookaa Hesarin lehtiversiossa Pirate Bayhin.

Bookabooka ei vuokraa kirjoja, vaan saattaa maksullisella tekstiviestillä kirjojen tarvitsijat ja omistajat yhteen. Toiminta on ollut hyvin vaatimatonta: sivulla oli ennen uutista vaatimattomat 7 000 kävijää, ja kirjojakin oli vuokrattu muutamia kymmeniä.

Nyt niitä kävijöitä varmasti riittää. Ruotsissa Piratpartiet sai 13 000 uutta jäsentä, ja nousi maan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi, kun Pirate Bay tuomittiin.

Ruotsissa moni vertaisverkko on kuitenkin säikähtänyt ja lopettanut toimintansa. Seuraavaksi Antipiratbyrån tulilinjalla saattaa olla kurssikirjoja välittävä Studentbay. Suomessa Bookabooka uhmaa tekijänoikeusjärjestöjen vaatimusta ja pitää palvelunsa auki. Mielenkiintoiseen keskusteluun voi osallistua sivuston blogissa Vuokrasin kirjan.

Aiheesta aikaisemmin sivuillamme:

Proletaarien verkko
Kenen tekijänoikeus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Kommentit (0)